Hoppa till innehållet

Burro e oro sås
(Smör och tomat)

Ingredienser:
1 burk hela skalade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja                                                                 
1 krm salt                                                                        
2 kvistar basilika
200 gr smör

 

Gör så här:
Hacka lök. Ta en kastrull, sätt i olivolja och sätt kastrullen på spisen.
När olivoljan är varm, lägg till vitlöksklyftan och rör tills den blir brun kasta sen bort den.
Ta hackad lök, lägg till smaksatt olivolja och rör försiktigt till löken blir mjuk.
Hacka tomaterna och sätt de i kastrullen tillsammans med salt och basilika.
Rör ihop och låt såsen koka ca 15 minuter på låg värme.
Lägg till smör i bitar och låt såsen koka i ca 10 minuter.
Ta kastrullen av spisen, ta en stavmixer och mixa såsen till den blir krämig.

Denna sås är god och lätt att göra och passar utmärkt till våra tortelloni med ricotta.

 

 

Tomat sås

Ingredienser:
1 burk hela skalade tomater
1 gul lök                                                                                             
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja                                                                 
1 krm salt                                                                        
2 kvistar basilika

Gör så här:
Hacka lök. Ta en kastrull, sätta i olivolja och sätta kastrullen på spis.
När olivolja är varm lägga till vitlöksklyfta och röra till den kommer att bli brun sen kasta den borta.
Ta hackat  lök, lägga till smaksatt olivolja och röra känslig till löken blir mjuk.
Hacka tomater i små bitar och sätta i kastrullen tillsammans med salt och basilika.
Röra ihop och låta sås koka ca 25 minuter på låg spis.

Tomat sås är den mest berömda såsen  på medelhavskost och den är nyttig eftersom den görs av grönsaker och olivolja. Man kan använda såsen med olika sorts av pasta som till exempel gnocchi av potatis.

 

 

Pesto av rucola och valnötter

Ingredienser:
rucola, g 100
valnötter g 50
extra jungfru olivolja, ml 100
riven parmesan, g 50
vitlök, 1/2 vitlöksklyfta
lite salt

 

Gör så här
Kasta valnötter i kokande vattnet och lämna i 2 – 3 minuter och sen skala dem försiktigt.
Tvätta rucola och torka den med kökspapper. Sätt rucola i en mixer tillsammans med skalade valnötter, riven parmesan, vitlök, lite salt och lite extra jungfru olivolja. Sätt på stavmixer och börja mixa på låg fart. Lägg till kvarvarande extra jungfru olivoljan och fortsätt mixa till den blir krämig.
Om du inte använder pesto genast lägg den i en glasburk och sätt olivolja ovanpå. Lock glasburk och lägg pesto i kylskåpet. Den förvaras 1 – 2 dagar.
Pesto av rucola och valnötter passar utmärkt till pasta och smörgåsar. Det passar bra också till kött som sås.

 

 

Pesto med basilika och pinjenött

Ingredienser för 300g av produkt
50g basilika i små blad
100g extra jungfru olivolja
20g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
80g parmigiano reggiano ost
20g pecorino romano dop
salt

Gör så här:
Tvätta och torka snabbt basilikan för att undvika att den absorberar vatten.
Sätt ingredienser i en minihackare på följande sätt: basilika, pinjenötter, extra jungfru olivolja, salt och vitlöksklyftor. Visp med korta rörelser så att pesto blir krämig men inte så mycket.
Tillsätt riven parmigiano och pecorino. Rör ihop med en matsked till pesto blir enhetlig.
Pesto är klart för användningnen.

Förvaring:
I kylskåpet: för en vecka. Sätt pesto i en glassburk med lock och ytan täckt med extra jungfru olivolja;
I frysen: för 2 månader. Sätt pesto i små plastburkar med lock och ytan täckt med extra jungfru olivolja.

  

 

Krämig parmigiano sås

Ingredienser x 4 människor
300ml mjölk
150g riven parmigiano
20g potatismjöl
1 krm muskotnöt
1 krm malen vitpeppar


Gör så här
Sätt mjölken i en liten kastrull på låg spis, lägg till potatismjöl, malen vitpeppar och muskotnöt. Mixa med en stavmixer och när såsen blir tjock lägg till riven parmigiano. Fortsätt mixa såsen med stavmixer till parmigiano ost smälter. Såsen är klart. Använd den ovanpå pasta eller ligg den i tallriken och lägg till pasta ovanpå.

 

Råskinka sås

Ingredienser för 4 personer:

   150 gr råskinka
   400gr tomatpuré
   1 gul lök
   Extra jungfru olivolja
   Salt

Gör så här:

Skär gul lök i tunna skivor,  ligg dem i en stekpanna med 1 mtk extra jungfru olivolja, sätt på spis och låt den koka på låg spis till den blir mjuk.
Skär råskinka i små kuber och lägg dem till i stekpanna med gul lök. Rör ihop och låt sås koka ungefär  5 minuter.
Lägg till tomatpuré och salt. Rör ihop och låt såsen koka 10 minuter.
Såsen är klart.

 

TOMATSOPPA

Ingredienser x 4 personer
700g tomatpuré  
1 gul lök
500ml vegetarisk buljong
1 tsk socker
10 blad basilika
1 msk extra jungfru olivolja
lite salt

Gör så här
Ta en kastrull och sätta i 1 msk extra jungfru olivolja och hakat gul lök. Sätt på spis för några minuter sen lägg till tomatpuré, lite salt och 1tsk socker. Rör ihop och lägg till buljongen. Låt sås koka i ungefär 20 minuter på låg spis. Lägg till några blad av basilika och använd stavmixer till såsen blir krämig.
Servera tomatsoppa med några basilika blad och bitar av skorpor.

Tomatsoppa kan berikad med kryddor, t.e. gurkmeja, chili, osv.
Om du vill ha en tomatsoppa ännu mjukare kan du lägg till en potatis skivat i små bitar i början, tillsammans med extra jungfru olivolja och hakat lök. Sen går recept  vidare.

Tomatsoppa förvaras i kylskåpet för ungefär 3 dagar.

Krämig pumpassås med salsiccia och pecorino romano ost

Ingredienser x 4 personer
1 msk extra jungfru olivolja
1 liten gul lök
500g pumpa
lite vatten
300g salsiccia 
1 tsk salt 
1 tsk pepper
350g créme fraiche
300g pecorino romano ost

 

Gör så här
Hacka lök, ta en kastrull, lägg till extra jungfru olivolja och stek lök till den blir mjuk men inte brun. Skär pumpan i kuber och lägg till i kastrullen, rör ihop med stekad lök. Lägg till lite vatten och koka pumpa ungefär 10 minuter. Rör pumpa med en stavmixer till den blir krämig. Ta en stekpanna och lägg till salsiccia, stek den och pressa lite grann med en gaffel. När salsiccia stekats lägg till pumpaskräm, smaksätt med salt och peppar. Rör allt ihop och lägg till créme fraiche, riven pecorino romano ost och låt såsen kokas ungefär 5 minuter sen är den klart. Såsen passar utmärkt med våra garganelli.