Hoppa till innehållet

Kärleken till pastan är evig

Arv och tradition. I Bologna är pastan närmast helig.

Nu ska Simonetta och Roberto Barbieri frälsa Boden med genuint kökshantverk, passion och kärlek.
 
Pasta är väl pasta. Den tanken är tämligen lätt att tänka och i sig även tämligen naturlig. Sanningen är dock en helt annan. Det vet Simonetta och Roberto. De vet att det finns pasta och p-a-s-t-a, för är du född i Bologna så är pastan central, närmast en del av själva livet. Och pratar du om Bolognesi så pratar du även om staden där allt började.

– Det är vår tradition, det går långt bak i historien. Alla kan göra Bolognesi men vi gör den bäst. Vi är födda med den i generation efter generation. Tortellini Bolognesi är kungen av pasta, säger Roberto med den äkta inlevelse som endast kan komma med sann övertygelse och från djupet av kunskap.
Simonetta och Roberto växte upp i de typiskt italienska hemmen där storfamiljen samlades för att äta gott särskilt på söndagarna. Farmor och mormor förde matlagningsarvet vidare till nästa och näst-nästa generation med allt vad det innebar. Alla var tillsammans, alla hjälpte till. Gemenskap, samvaro med varandra och maten i centrum.
– Det var speciellt på söndagar precis som vid högtider som jul, påsk och vid födelsedagar och bröllop. Jag kände tidigt att matintresset fanns där och jag valde också att utbilda mig i matlagning, självklart pasta, vid La Vecchia Scuola (den gamla skolan). Allesandra Spisni lärde mig jättemycket som jag har med mig fortfarande, berättar Simonetta som tillsammans med Roberto nu ska överföra alla sina kunskaper till alla Bodensare och andra som är nyfikna och sugna på att äta pasta på riktigt. Färsktillverkat mathantverk när det är som bäst.
– Vi flyttade till Boden för att vi ville komma närmare allting, men mest naturen. Vi vill kunna känna oss trygga tillsammans, det var svårt i den stora staden. Här är det tryggt. Vi vill bjuda på någonting speciellt. På oss själva och vår mat, vår pasta, våra såser. Passion, känsla, hjärta och kärlek är vad det handlar om. Det är vi – och vår matlagning.